Destacats, Featured, General, Portada, Retrospectiva
Deixa un comentari

No obriu joieries a la Place Vendôme

Si feu un google ràpid, veureu que la Place Vendôme de París s’ha convertit, aquesta darrera dècada, en zona predilecte dels atracadors d’alta volada. Les raons no cal buscar-les gaire lluny: sota les voltes de la plaça s’hi apleguen les marques de primera línia: Rolex, Channel, Louis Vuitton, Bulgari… la llista és llarga.

L’única vegada que l’he trepitjada, cap allà a dos mil catorze, restauraven la columna. No recordo tenir-hi cap interès especial, i la bastida no devia ajudar-hi gaire. Altres passavolants s’hi entretenien, jo vaig passar de llarg. Fet i fet, hi ha tantes ciutats com ulls que se les miren.

Aquestes aproximacions a l’espai, que són personals i intransferibles, es barregen amb els fantasmes de l’imaginari col·lectiu. Literatura i cinema s’han ocupat de cartografiar extensament ciutats com París, on el paisatge urbà és indestriable de les elaboracions artístiques. L’espai referencial i el text ficcional es condicionen mútuament.

Diversos articles apunten els precedents de la Place Vendôme. Hi ha registres de l’assalt a una joieria el desembre de 1960 i de l’atracament d’un banc el març de 1980. El cinema ens n’ofereix d’altres: ja l’any 1955, sota les ordres de Jules Dassin, Jean Servais liderava un robatori sigilós, cuinat a foc lent, a tocar de la famosa plaça; parlem de Rififi. L’eco arriba fins a Le cercle rouge, de Jean-Pierre Melville: ara som a 1970, i el gran cop de la dècada l’encapçala Alain Delon, en una altra joieria de la mateixa Place Vendôme.

Les hauran vistes, lladres i botiguers de la Vendôme d’aquest segle vint-i-u? Els haurà passat pel cap, en el fragor de l’instant, l’Alain Delon fumant en gabardina? Per a mi, ja no hi ha marxa enrere: París ha crescut. El proper cop que trepitgi la plaça, serà de matinada. Buscaré llum a les finestres i pararé l’orella per sentir, ja de lluny, el motor d’un cotxe que s’acosta.

Proposem: sessió doble Rififi i Le cercle rouge. Ambdues disponibles a Filmin.

Du rififi chez les hommes (Jules Dassin, 1955)
Le cercle rouge (Jean-Pierre Melville, 1970)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *