Actualitat, Destacats, Featured, General, Portada
Deixa un comentari

Tiger King

La nova sèrie de Netflix és una bomba de rellotgeria i, tant per tant, val més que ens esclati a les mans. No n’avançarem gaire cosa: us privaríem del plaer d’endinsar-vos-hi a cegues i d’anar experimentant les transmutacions de l’estat d’ànim, que repassa en set capítols un espectre amplíssim d’emocions.

D’entrada, impera la incredulitat. No sembla possible que una caterva d’individus tan delirants puguin ser els protagonistes d’un documental. També sorprèn la intuïció dels realitzadors, Eric Goode i Rebecca Chaiklin, que es van instal·lar ja fa uns quants anys al bell mig d’aquest circ humà per enregistrar-ne la progressió, esclatant i imprevisible, fins al desenllaç (provisional; continuen filmant?).

I és que en aquesta desfilada no hi ha ningú amb un pam de net, i cada fil que s’estira ens porta a una revelació sonada. El flamant protagonista és Joe Exotic, propietari d’un zoològic privat, una figura excèntrica entregada al tràfic i a l’explotació de tigres. La seva arxienemiga, Carole Baskin, és una suposada defensora dels drets animals, tot i que ella sola s’encarrega de posar-ho en dubte amb cada síl·laba, gest i acte.

Aviat queda clar que la cosa no va de tigres, i que el magnetisme que les pobres bèsties desprenen tan sols els ha servit per atraure una col·lecció de personatges obscurs, dubtosos i desenfrenats, plens de mancances que estan disposats a suplir amb l’aura de poder que els confereix la cria d’animals salvatges. Tiger King és una gran batalla d’egos, plena d’acusacions creuades, infantilismes i desmesura. El xou és tan salvatge que sovint eclipsa la fondària dels drames humans… que hi són, i ben palpables: la gran majoria dels personatges són figures marginals, en situació de pobresa, víctimes de manipulacions econòmiques i emocionals, i de les seves addiccions. No és pas cosa de la mirada que s’hi projecta: el panorama és tan desfassat i pintoresc, i el material tan abundant, que els capítols s’empassen amb una mescla d’estupefacció, comicitat i horror. La quarantena se us escurçarà set hores de cop i volta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *